Alles wat je moet weten voordat je een buitensauna aanschaft.

Een buitensauna is dé manier voor optimale ontspanning in je eigen tuin. Een buitensauna is niet zomaar een accessoire voor je tuin, maar een ruimte die je laat ontspannen wanneer en hoe je maar wil. Maar voordat je en buitensauna aanschaft is het belangrijk om je goed te laten informeren. Weet je bijvoorbeeld of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een buitensauna? En hoe zit het met het onderhoud van een buitensauna? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

 

Kan een buitensauna zonder vergunning worden geplaatst?

Als een buitensauna niet aan het huis wordt bevestigd, valt deze onder de categorie bijgebouwen. In Nederland gelden algemene regels met betrekking tot bijgebouwen: "Indien uw bijgebouw een hoogte heeft van minder dan drie meter, een oppervlakte kleiner dan 30 m2 beslaat en niet bedoeld is om in te wonen, is in principe geen bouwvergunning vereist."

 

Deze regels zijn van toepassing op bijna 90% van alle situaties. Desalniettemin is het altijd raadzaam dit te verifiëren bij uw gemeente, aangezien gemeenten het recht hebben uitzonderingen te maken op de landelijke regels. Bovendien kunnen er beperkingen zijn opgenomen in het bouwbesluit. Tot op heden hebben wij onze 20ft Wellnessruimtes in alle gevallen zonder vergunning geplaatst. Dit is mede mogelijk door het gebruik van een zeecontainer, waardoor het veelal niet wordt beschouwd als permanente bebouwing.

Welk onderhoud vraagt een buitensauna?

Een buitensauna is niet alleen een toonbeeld van luxe, maar ook van duurzaamheid. Regelmatig de buitensauna reinigen verlengt de levensduur van je sauna wat op de lange termijn een kostenbesparing oplevert. Je investeert immers in een sauna met het oog op langdurig genot.

Een sauna krijgt het namelijk redelijk te verduren. Denk aan de schommelende temperaturen van koud naar warm en de vochtafzetting door stoom. En wist je bijvoorbeeld dat je elke twee jaar de saunastenen moet vervangen? De ventilatie van de stenen loopt na twee jaar niet meer vlot. Dit komt door het gruis dat in de kachel achterblijft en samen met de stenen een geheel vormt. Hierdoor is er geen plek meer mogelijk voor ontluchting.

 

Na verloop van tijd kunnen saunastenen minder efficiënt worden in het opnemen van warmte, vooral door het herhaaldelijk opwarmen en afkoelen. Hierdoor raakt de sauna zijn optimale werking kwijt, en kan je niet meer genieten van de gewenste hitte. Om ervoor te zorgen dat het opgegoten water direct verdampt, moeten de stenen voortdurend warm gehouden worden. Als de stenen niet voldoende opwarmen, loop je het risico dat het water niet verdampt en langs de stenen druipt, waardoor het de warmte-elementen in de oven kan beschadigen. Daarom is het slim om de saunaoven en stenen regelmatig te onderhouden om onverwachte kosten te voorkomen.

Wil je meer weten over het onderhoud van je sauna? We hebben wat onderhoudstips voor je op een rij gezet zodat je lang plezier hebt van je sauna.

Uit welk materiaal bestaat een buitensauna?

De essentie van luxe ligt vaak in de keuze van materialen. Uiteraard is hout hierbij een belangrijk onderdeel maar er komt meer bij kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sauna met een grote glazen wand? Hierbij geniet je tijdens je saunasessie extra veel vanwege het uitzicht op het groen van je omgeving.

Interieur: Meestal gebruiken we (thermisch behandeld) espenhout voor het interieur van onze buitensauna's. Natuurlijk kunnen we de houtsoort aanpassen aan de wensen van de opdrachtgever. Daarnaast is er ook de optie om een tegel als vloer te plaatsen. Tegels zijn bestand tegen vocht en hitte, waardoor ze duurzaam zijn en minder gevoelig voor slijtage. Bovendien zorgt een tegelvloer voor een gelijkmatige warmteverdeling, wat bijdraagt aan een comfortabele en ontspannende sauna-ervaring.

 

Exterieur: een van de meest opvallende duurzame aspecten van een 20FT WELLNESS®ruimte is dat ook de buitenzijde van de ruimte jarenlang meegaat. Deze wordt namelijk gemaakt van nieuwe zeecontainers in verschillende afmetingen: 10ft, 20ft, 30ft of 40ft. Zeecontainers worden omgetoverd tot goed geïsoleerde ruimtes. Met toevoeging van hoogwaardige isolatiematerialen blijft de warmte binnen, waardoor je energiekosten bespaard. Dit maakt de wellnessruimte niet alleen comfortabel, maar ook vriendelijk voor het milieu door de verminderde energievraag.

Om het duurzame plaatje compleet te maken, kun je overwegen om een sedumdak op de wellnessruimte te installeren. Een sedumdak is een dak vol sedumplantjes die een helpende hand biedt bij het extra isoleren van je wellnressruimte. Door de hitte van de zon begint het sedum te “zweten”. Dit zorgt ervoor dat opgevangen water in de planten langzaam begint te verdampen. Deze verdamping kost de planten veel energie, waardoor ze nog maar een klein deel zonne-energie (13%) af kunnen geven aan het dak van je tuinkantoor. De overige 27% van de energie van de zon wordt direct gereflecteerd en kaatst weg van je buitensauna. Ook de laag onder de sedumplanten (substraat) zorgt voor extra isolatie. Het substraat bestaat uit meerdere lagen met een kleine luchtlaag ertussen. Je kan het zien als meerdere lagen kleren. De stilstaande lucht tussen de lagen werkt als een extra isolator.

Welke functies kan een buitensauna nog meer bevatten?

Buitensauna's kunnen worden uitgerust met verschillende functies, zoals een geïntegreerde douche of een stijlvolle overkapping. Omdat een 20ft Wellnessruimte volledig op maat wordt gemaakt, betekent dit dat je jouw specifieke wensen kan laten integreren in het ontwerp.

Daarnaast kan je kiezen voor ingenieuze gadgets zoals met de houtkachels van TylöHelo. Hierbij komt een app die je installeert op je smartphone zodat je je sauna op afstand activeert. Zoals staat je sauna altijd klaar wanneer jij dat ook bent. Kortom, je bepaalt zelf hoe luxe jouw ultieme wellnesservaring wordt.

 

Wat is het energieverbruik van een buitensauna?

Een Finse sauna binnenshuis verbruikt gemiddeld 1 kWh per kubieke meter. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van de grootte en het type kachel van de sauna. Een buitensauna heeft over het algemeen iets meer stroom nodig vanwege de grotere capaciteit voor verwarming. Bij het ontwerpen van buitensauna's houden we altijd rekening met energie-efficiëntie.

Lees hier meer over de kosten van een buitensauna.

In je zoektocht naar de perfecte buitensauna, staan we klaar om je te begeleiden naar een wereld van luxe en ontspanning. Een buitensauna niet alleen een toevoeging aan je huis, maar een investering in je welzijn. Kies voor elegantie, kies voor comfort, kies voor de ultieme buitensauna-ervaring.

Tot rust komen in jouw eigen 20FT WELLNESS®

  • Veelal te plaatsen zonder vergunning

  • De allerbeste materialen

  • In te delen en vorm te geven naar wens

Interesse in onze high-end tuinconcepten?

Wil jij ook een FIDDR® in jouw tuin?

Maak en afspraak en kom bij ons langs, dan beantwoorden wij al je vragen over je eigen FIDDR®, POOLCAB®, 20FT OFFICE®, 20FT WELLNESS®, BBQfire of onze OBELYX®.