Is een dompelbad gezond?

Waarvoor dient een dompelbad? Werkt een ijsbad alleen in combinatie met een sauna?  Is een koud bad gezond voor je of juist gevaarlijk? Helpt deze koude training bij jouw sportprestaties? Kan je in plaats van onderdompelen ook gewoon koud afdouchen? Wij vertellen je alles over het de dompelton. Na het lezen van deze blog weet jij precies of je de kou in wil duiken of dat je het dompelbad links laat liggen.

Wat is een dompelbad?

Een dompelbad, koudwaterbad of ijsbad is een bad waarin je jezelf kan onderdompelen in koud water. In het begin werden er in Finland wakken in het natuurijs gehakt om zo een “bad” te maken om in af te koelen na een saunasessie. Tegenwoordig zijn er dompelbaden in allerlei soorten en maten. Zo heb je een houten dompelbad, plastic dompelton of een ijsbad. Daarnaast kan je jezelf natuurlijk ook altijd koud afdouchen.

Deze koude training heeft verschillende positieve werkingen op je lichaam. Het maakt niet uit of je hiervoor een houten dompelbad in huis haalt of dat je jezelf koud afdoucht. De voordelen zijn te behalen door de plotselinge wisseling van warm naar koud. Zo kan je jezelf verdiepen in de Wim Hof methode, waarbij koude training, ademhalingsoefeningen en vastberadenheid de pilaren zijn. Of je gaat koud afdouchen door de kraan koud te draaien aan het eind van jouw ochtenddouche.

 
Dompelbad
 

Is een ijsbad gezond voor je?

Jezelf na een verwarmende saunasessie onder dompelen in een ijsbad is gezond om meerdere redenen. Het is goed voor je immuunsysteem en je voelt je frisser. Let wel op dat de gezondheidsvoordelen niet voor iedereen gelden.

boost voor je immuunsysteem

De koude temperaturen helpen je immuunsysteem versterken. Door de kou maakt je lichaam witte bloedlichaampjes aan, die weerstand verhogend werken. Uit een onderzoek van het AMC blijkt dat dagelijks koud douchen leidt tot 29 procent daling in het ziekteverzuim. Hierbij moet het water minder dan 20 graden zijn en je moet jezelf minimaal 30 seconden koud afdouchen.

Bij een dompelbad in de sauna is deze tijd een stuk korter. Hierbij is het advies om niet langer dan 20 seconden onder te dompelen. Deze baden zijn namelijk een stuk frisser dan 20 graden. Te lang in het dompelbad blijven onttrekt te veel warmte aan je lichaam, waardoor je jezelf niet meer goed kan opwarmen.

Voel je geestelijk en lichamelijk fris

Daarnaast is een dompelbad verkwikkend en verhelderend. Na de fijne warmte van een sauna of hete douche krijg je van een dompelbad een schrikreactie. De schok van de kou zorgt als het ware voor een reset in je lichaam. Hierbij komt adrenaline en endorfine vrij, waardoor je een energie boost krijg, spanningen loslaat en een gelukkig gevoel ontstaat. Dit helpt je humeur verbeteren en verlicht depressie. Na koud afdouchen of een gezond ijsbad voel je jezelf fris zowel geestelijk als lichamelijk.

gevolgen voor hartpatiënten

Maar let wel op! Soms is een ijsbad gevaarlijk voor je. Als je wat ouder bent en je doet dit voor het eerst of je bent hartpatiënt dan het gevolgen met zich meebrengen. De plotselinge overgang van warm naar koud kan nadelig zijn voor het functioneren van het hart. Als je hier geen last van hebt, dan is het geen probleem, anders is het verstandig om geen gebruik te maken van een dompelbad of koude douche.

 
Buitendouche
 

Koud afdouchen na een stressvolle dag

Na een stressvolle dag is dit een perfecte manier om alles even helemaal los te laten. Je lichaam komt totaal tot ontspanning na zo’n koude schok. Dit komt doordat de plotselinge kou je laat hyperventileren. Voor mensen die veel stress ervaren is dit een perfecte manier om de ademhaling onder controle te krijgen.

Na een aantal dagen onderdompelen in een dompelbad of koud afdouchen, gepaard met ademhalingsoefeningen, krijg je de ademhaling sneller onder controle. Je lichaam kan dit op stressmomenten sneller toepassen, waardoor je algehele stressniveau afneemt. Het is een koude training voor jouw lichaam om snel te kunnen reageren.

Dit kan door de kraan in de laatste minuten van het douchen op koud te draaien, in een dompelbad te duiken of na een saunasessie onder de buitendouche in de tuin te stappen.

Verbetering van de bloedsomploop door dompelbad en sauna

Een wisselwerking tussen in de sauna zitten en je onderdompelen in een ijsbad is gezond en goed voor de bloedsomloop. Waar de sauna zorgt dat bloedvaten gaan verruimen, zorgt een dompelbad juist voor een vernauwing van de bloedvaten. Dit geeft elasticiteit van de bloedvaten en het daardoor kan jouw bloed beter rondgepompt worden. Meer bloed rondpompen, betekent meer zuurstof naar de spieren. Daardoor komt een sauna na het sporten in afwisseling met een dompelbad jouw sportprestaties zeker ten goede.

Je moet niet zomaar de sauna ingaan na het sporten. Bedenk dat je na het sporten redelijk wat vocht verloren bent. Het is verstandig om eerst wat water te drinken. Dit zorgt ervoor dat je niet helemaal uitdroogt tijdens de saunasessie. Als je dit niet doet, kan het eerder schade berokkenen, dan voordelen geven.

Daarnaast is het belangrijk dat je helemaal droog bent, dan kan je namelijk weer beter transpireren. Zweten is een gevolg van bloed dat naar de huid gepompt wordt, wat zorgt voor de toename van het bloedvolume. Meer bloed betekent dat er meer zuurstof opgenomen kan worden. Een nat lichaam is al afgekoeld en moet weer op gang komen in de warmte. Door een nat lichaam zijn de voordelen van jouw trainingssessie in combinatie met de sauna minder effectief. Na een verfrissende duik in het dompelbad is het dus van belang dat je jezelf goed afdroogt, voordat je weer de sauna instapt.

 
Dompelbad met trap
 

Verschillende vetten

Ook ben je door het koude water van een dompelbad beter bestand tegen de kou. Je lichaam raakt eraan gewend om zichzelf te verwarmen met de eigen energie. Dit komt doordat de kou bruin vet activeert. Bruin vet gebruikt energie om het lichaam warm te maken. De energie krijg je binnen in de vorm van calorieën. Hoe meer je traint op deze kou, hoe actiever het bruine vet in je lichaam is, hoe sneller de calorieën verbrand worden. Een duursporter met actief bruin vet is hierdoor beter bestand tegen de kou, aangezien zijn lichaam zichzelf eenvoudiger opwarmt. Gebruik je het bruine vet een tijd niet, dan neemt het af.

 Bruin vet moet je niet verwarren met wit vet. Wit vet wordt opgeslagen onder de huid en rond de organen. Het is het vet wat we er het liefst aftrainen, want het is vet wat voor overgewicht zorgt. Daarnaast kan het verschillende aandoeningen veroorzaken zoals, hart-en vaatziekten en diabetes. Een houten dompelbad helpt niet tegen het aanpakken van wit vet, maar het stimuleert het bruine vet om actiever te worden. Je valt niet af van een samenspel van een sauna met dompelbad of een simpele koude training, daarvoor zal je toch echt naar de sportschool moeten.


EEN 20FT WELLNESS® brochure ontvangen?

Vorige
Vorige

7 ideeën voor het inrichten van een 20ft Office®

Volgende
Volgende

Dit zijn de wellness trends in 2022