Hoe vaak, hoe lang en welke temperatuur in de sauna?

Naar de sauna gaan is ongetwijfeld rustgevend. Even ontspannen en nergens aan hoeven denken. Maar soms kan het ook stress geven, want hoe lang kan je eigenlijk in de sauna zitten? Hoe vaak kun je een bezoekje aan de sauna brengen en welke temperatuur is het beste voor in de sauna? Hierbij een kort overzicht op deze vragen.   

 
Temperatuur Sauna
 

De sauna 

Sauna is een van oorsprong Finse benaming voor een ruimte waarin een droog heet luchtbad genomen kan worden. In de saunacabine kan je iedere gewenste hoogte gaan zitten óf liggen. Onderin de cabine is het minst warm en boven in de cabine is het warmer. Als je zittend in de cabine wilt genieten van de warmte, ga dan zitten met de voeten op zitniveau.

Het is belangrijk om na iedere saunaronde genoeg te drinken. Tijdens een rondje sauna kan je lichaam al snel een halve tot soms wel 1,5 liter vocht met alle mogelijke afvalstoffen kwijtraken. Ook is het belangrijk om na de saunaronde genoeg af te koelen. Als je niet genoeg afkoelt, kun je namelijk hoofdpijn of last van misselijkheid krijgen. 

Temperatuur

De ideale sauna temperatuur ligt rond de 90 graden Celsius. Als de luchtvochtigheid laag is, dan is deze temperatuur makkelijk te verdragen. In een sauna waar de luchtvochtigheid laag is, ligt de luchtvochtigheid rond de 15%. Je hebt droge en natte sauna’s. De klassieke Finse sauna haalt met gemak 90 graden, maar dat is prima te doen. Dit is een droge sauna. Bij een natte sauna (stoombad) krijg je het al snel benauwd bij een temperatuur van 50 graden. Hoe lager de luchtvochtigheid, des te langer hou je het vol. 

Een stoomsauna van ongeveer 45 graden is goed voor de luchtwegen, een kruidensauna van ongeveer 70 graden is goed tegen de stress, een infraroodsauna helpt tegen vermoeidheid en een droge sauna van ongeveer 90 graden helpt afvalstoffen afvoeren en je immuunsysteem verbeteren. 

Wanneer je voor het eerst naar een sauna gaat of plaats neemt in een sauna kun je het beste beginnen bij een temperatuur van zo’n 70 graden Celsius. Je lijf heeft als het ware een ingebouwde thermostaat die je lichaamstemperatuur reguleert. Je lichaamstemperatuur zal dus ergens rond de 38 graden blijven schommelen; zelfs als je in de sauna zit. Aangezien je lichaam de warmte op je huid kwijt wil, ga je zweten. Langzamerhand kan je proberen om wat op te schalen met de temperatuur totdat jij jouw perfecte temperatuur hebt gevonden. De ene vindt het prettig om in een sauna van 60 graden te zitten en de ander heeft de voorkeur voor een sauna van 100 graden Celsius. 

Hoe vaak

Het aantal sessies hangt af van hoe vaak je naar de sauna gaat. Een sessie is het zitten in de saunacabine voor 8 tot 20 minuten achter elkaar. Als je 1 keer in de week gebruik maakt van de sauna, kun je gerust 3 sessies doen. Tussen de sessies door is het wel van belang om een frisse neus te halen, genoeg te drinken en af te koelen. Maak je 2 keer in de week gebruik van de sauna; doe dan 2 sessies in plaats van drie. En ga je 3 keer in de week naar de sauna, dan is het aan te raden om gewoon 1 sessie te doen. Het opvoeren van de sessies kan gerust, zolang je voldoende drinkt en je na iedere sessie af gaat koelen. Dit om te voorkomen dat je uitdroogt.  

Hoe lang

Hoe lang je in een sauna kan blijven zitten of liggen hangt af van de temperatuur in de sauna. In warmere sauna’s verblijf je vaak minder lang. Terwijl je in sauna’s met een lagere temperatuur gemakkelijk 15 tot 20 minuten kunt blijven zitten. Daarnaast hangt de tijd af van het aantal saunasessies die je die dag uit wil voeren. Ben je bijvoorbeeld van plan die dag drie keer in de sauna te gaan, dan kun je beter niet 15 minuten in de sauna verblijven. 10 minuten is dan beter. Ben je van plan die dag twee keer in een minder warme sauna te gaan, bijvoorbeeld 70 graden, dan kun je best 15 minuten per keer in de sauna blijven. Wil je wat hetere sauna’s uitproberen en je wil er bijvoorbeeld drie keer in, ga dan voor de 8 tot 10 minuten. Het is raadzaam om over het algemeen niet langer dan 20 minuten in de sauna te blijven zitten. Vind je het al eerder niet prettig? Ga er dan uit! Als je in de sauna ligt, ga dan eerst even 2 minuten rechtop zitten. Dit voorkomt eventuele duizeligheid bij het verlaten van de sauna. 

 
 

Persoonlijke voorkeuren zijn erg belangrijk bij het gebruik van de sauna, doe vooral wat jij fijn vindt en waar jij je prettig bij voelt. Zo kan je helemaal opgaan in je eigen voorkeuren en kan je extra ontspannen! Kom er ook achter wat naast het ontspannen een sauna nog meer kan doen voor je gezondheid.  

Een eigen sauna aan huis? Het voordeel van een sauna thuis is dat je gemakkelijk kunt ervaren wat de beste temperatuur en luchtvochtigheid voor jou is. Neem gerust contact met ons op als je meer wil weten over het gebruik van de sauna!


EEN 20FT WELLNESS® BROCHURE ONTVANGEN?

Vorige
Vorige

Een buitendouche in de tuin, dé trend van nu!

Volgende
Volgende

HOE ONDERHOUD JE EEN SAUNA? 9 TIPS!