Oplossingen voor jouw zwembadinstallatie
Je eigen zwembad in de tuin: een droom die werkelijkheid wordt. Het vooruitzicht om te genieten van ontspannende zwemsessies en fijne momenten van samenzijn met vrienden en familie. Het brengt een stukje vakantiegevoel naar huis, vergezeld van nieuwe, mooie herinneringen.
Het realiseren van deze droom roept vast en zeker een aantal vragen op. Voor jou behandelen we alvast de vraag: ‘Waar plaatsen we de techniek van het zwembad?’.
Zwembadinstallatie, ook wel bekend als zwembadtechniek, omvat het systeem dat wordt gebruikt voor watercirculatie, filtratie, verwarming en chemische behandeling van een zwembad. Het bestaat uit verschillende componenten die samenwerken om het zwembadwater schoon, veilig en comfortabel te houden voor zwemmers. Maar waar kun je deze technische apparatuur het beste plaatsen? Laten we enkele opties bekijken.
Plaatsing in huis
Als je zwembad dicht bij je huis ligt, kan het plaatsen van de zwembadtechniek binnenshuis absoluut een goede optie zijn. Vaak wordt hiervoor een deel van de garage of bijkeuken gebruikt. Het voordeel is dat de techniek veilig en droog staat. Maar er zijn enkele overwegingen:
Ruimte: De apparatuur neemt ruimte in beslag. Vraag gerust aan jouw zwembadbouwer hoeveel vierkante meters je moet reserveren.
Geur- en geluidsproblemen: Sommige zwembadtechniek, zoals pompen en verwarmingssystemen, kan tijdens gebruik geluid en geur produceren. Let op punten zoals ventilatie en isolatie. Ventilatie is ook erg belangrijk voor het afvoeren van vochtdampen.
Esthetische overwegingen: Hoewel de installatie imposant kan lijken, gaan we ervan uit dat het geen kunstobject voor in je huis zal zijn, maar eerder een functionele toevoeging. Misschien kun je het gedeelte mooi afsluiten met een scheidingswand?
Plaatsing in ondergrondse technische ruimte
Een andere optie is het creëren van een ondergrondse ruimte voor de zwembadtechniek, ook wel een techniekschacht genoemd. Dit is een esthetische oplossing omdat je het niet in het zicht hebt. Wel is het belangrijk om te weten:
Kosten van installatie: Het bouwen van een ondergrondse ruimte voor de zwembadtechniek is over het algemeen duurder vanwege de graafwerkzaamheden en constructie. Vraag voor overweging een vrijblijvende begroting of indicatiebedrag aan.
Onderhoudstoegang: Apparatuur heeft onderhoud nodig en moet toegankelijk zijn bij storingen. Het vrijhouden van de toegang is dan ook belangrijk. Er zijn mooie oplossingen beschikbaar, zoals wegschuivende vloerdelen.
Goed afdichten: Als de ondergrondse ruimte niet goed is afgedicht of als er lekken optreden in de apparatuur, kan dit leiden tot het lekken van chemicaliën of verontreinigd water in de bodem, wat milieuschade kan veroorzaken. Een extra aandachtspunt is opkomend grondwater of lekkage van bovenaf. Een goede zwembadbouwer weet hier perfect mee om te gaan.
Ventilatie: De ondergrondse omgeving kan vochtig zijn, wat kan leiden tot corrosie van metalen onderdelen van de zwembadtechniek, zoals leidingen, pompen en filters. Welke materialen worden gebruikt in de techniek?
Plaatsing in poolhouse of tuinkamer
Dit is een steeds populairdere keuze en een uitstekende oplossing. Een prachtig poolhouse om te ontspannen na het zwemmen, misschien zelfs met een gezellig kacheltje of haardvuur. Aandachtspunten hiervoor zijn:
Ruimte: De zwembadtechniek neemt ruimte in beslag in het poolhouse die anders gebruikt zou kunnen worden voor recreatie, zoals loungen, ontspannen of entertainment. Is er een efficiënt gebruik van de ruimte mogelijk?
Geluid: Sommige zwembadapparatuur, zoals pompen en verwarmingssystemen, kan geluid produceren tijdens gebruik. Een poolhouse is niet altijd even goed geïsoleerd als een gewoon huis. Laat je daarom uitgebreid informeren
Plaatsing in een tuinschuur
Snel en meestal flexibel te plaatsen. Een perfecte oplossing mits de ‘schuur’ voldoet om de kostbare apparatuur te kunnen huisvesten. Waar kun je dan het beste op letten?:
Levensduur: Een degelijk zwembad moet zeker 40 jaar meegaan, het liefst zelfs langer. Het zou dan perfect zijn als de schuur dezelfde levensduur heeft. De meeste oplossingen van hout hebben dit niet.
Isolatie en ventilatie: Het liefst vorstbestendig met goede ventilatie om chloordampen te verminderen.
Esthetische overwegingen: Zwembadtechniek in een schuurtje kan esthetisch minder aantrekkelijk zijn en afbreuk doen aan de uitstraling van de buitenruimte, vooral als het schuurtje zichtbaar is vanuit de tuin of andere delen van het terrein. Laat dit meenemen in het tuinontwerp, zodat je een beter beeld krijgt van hoe dit voor jullie uitpakt.
Geluid: De isolatie van de meeste schuren is niet optimaal. Overleg wat je kunt doen om geluid zo veel mogelijk te beperken, zodat het rusten op het ligbed naast het zwembad ook echt ontspannen wordt.
Plaatsing ‘in/onder’ het zwembad
In bepaalde gevallen hebben fabrikanten van prefab zwembaden al vooraf nagedacht over de ideale locatie voor je installatie. Dit kan bijvoorbeeld naast de trap of onder de trap zitten. Ook bij opbouwzwembaden, zoals zeecontainerzwembaden, kan deze aanpak snel worden gerealiseerd. Er zijn veel verschillende opties. Durf de juiste vragen te stellen aan jouw specialist over zaken zoals ruimte, kosten, veiligheid, geluid, geur en levensduur.
Voor een optimale verwerking van je zwembadtechniek raden we altijd aan om samen te werken met erkende zwembadbouwers. Zij zijn het best in staat om jouw situatie te beoordelen en een deskundig advies te geven.
Benieuwd naar onze concepten voor zwembadtechiek? Kom eens langs in onze showroom!