Alles wat je moet weten over een wellness tuin

Zit je eraan te denken om een plek voor wellness in eigen tuin te maken? Er zijn meerdere redenen om wellness in de tuin te creëren. In deze blog vertellen we je er graag meer over!

WAT IS WELLNESS?

Het Engelse “wellness” is een samenvoeging van ‘wellbeing’ en ‘fitness’ en betekent gezondheid.  Onder de term wellness vallen de begrippen rust, herstellen, maar ook genieten en ontspannen. Oftewel: van wellness krijg je hernieuwde energie. Iedereen kan wel wat extra vitaliteit in het leven gebruiken. Als er genoeg ruimte is voor wellness in eigen tuin, kan je continue tot rust komen en de batterij opladen.

 

VOORDELEN

Met een eigen wellness tuin heb je direct toegang tot een eigen oase van rust wanneer jij dit wil. Je hoeft het huis niet te verlaten. Ook hoef je van tevoren niets te plannen of reserveren. Je kan op ieder gewenst moment tijd voor jezelf pakken en de rust nemen die jij nodig hebt vanuit de wellness in de tuin. In complete privacy, waarna je weer vol energie aan de slag kan gaan. Bovendien kan je je wellness thuis in de tuin zo inrichten dat hetgeen aanwezig is waar jij het meeste behoefte aan hebt. Wellness in eigen tuin is daarom een ultieme, permanente staycation. Een uitrustplaats in de achtertuin.

BELEVING/INVULLING

Als je overweegt om een échte spa van je tuin te maken, dan kun je denken aan een whirlpool, sauna en/of zwembad. Alles hangt natuurlijk af van de ruimte die je hebt. Een hottub kan je prima kwijt in een kleinere wellness tuin, eventueel aangevuld met een infrarood sauna. Een paar vierkante meter is hiervoor vaak al genoeg.  Heb je meer ruimte? Ga dan voor een massage spa met buitendouche en een zwembad. 

Een whirlpool of hottub is heerlijk op de koude dagen of avonden. Jetstreams in combinatie met het warme water brengen je lichaam tot rust. Je bloedsomloop bevordert en daarmee versnel je de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast is het warme water van een hottub goed om de dagelijkse stress uit je te laten vloeien. Even het hoofd leeg maken en genieten van het knisperende vuur.

Een zwembad in je wellness tuin is fantastisch op de warmere dagen. Een frisse duik om af te koelen voelt aangenaam. Het werkt verkwikkend en daarna kan je de wereld weer aan. Maar ook als het kouder is kan een verwarmd zwembad heerlijk zijn. Een paar baantjes trekken is een verwarmd bad helpt je te ontspannen. Al zwemmend genieten van wellness thuis in je eigen tuin. Als je voldoende ruimte hebt én je wil graag een natuurlijke uitstraling hebben, dan kan je het zwembad vervangen voor een prachtige zwemvijver.

Een buitendouche zorgt voor de volledige beleving. Na je saunaubezoekje of zwembadduik is het heerlijk om jezelf af te spoelen. Jezelf zuiveren van alle stress en afvalstoffen. Daarnaast werkt het op warmere dagen verkwikkend en verkoelend. Ook een douche vooraf zorgt dat er minder vuil in de sauna of zwembad filters terecht komt. Bovendien vergt een buitendouche bijna geen onderhoud en neemt het maar een klein hoekje in van je wellness tuin.

Een sauna werkt weerstandsvermogen als je er regelmatig gebruik van maakt. Het verlicht gewrichts- en spierpijn en heeft een gunstige werking op de conditie van de huid. Daarnaast helpt een sauna sessie om even met jezelf bezig te zijn. Geen afleidingen van buitenaf, waardoor het helpt jezelf te ontstressen. Alleen maar positieve effecten dus. Het is ideaal als je deze in je eigen wellness tuin hebt. 

Om het geheel af te maken is een passende relaxte loungebank met extra zachte kussen erbij. Of een loungeruimte met daarin een houthaard voor de koudere dagen, waar je even kunt chillen na een saunasessie of opdrogen na een rustgevend bad. Dan kunnen passende sfeerverlichting en entertainment in de vorm van beeld en geluid niet achterblijven. Door alles naar eigen wens in te vullen, kun je ultiem genieten van wellness thuis in tuin.

Natuurlijke uitstraling

De natuur geeft een rust. In onzekere tijden, waarin alles anders gaat, raak je sneller uit balans; fysiek of mentaal. Tijdig ontspannen is dan belangrijk om het energiepijl weer voldoende op niveau te krijgen. Het is daarom een goed idee om je wellness tuin een natuurlijke uitstraling te geven.  Dit doe je door voldoende en de juiste beplanting toe te voegen. We geven je hier een paar voorbeelden:

  • Bamboe is groenblijvend en daarnaast kan de wind het rustig doen zwieren. Het geeft een fijn geluid als de wind erdoor waait, alsof je jezelf in een ander land begeeft.

  • De kleur van lavendel roept luxe. Daarnaast geeft lavendel een rustgevende geur af. Geuren helpen met ontspannen.

  • Een strakke grasmat mag niet ontbreken in de wellness tuin. Je kan ook denken aan mooi siergrassen in borderbakken rondom. Door te spelen met siergrassen kun je diepte creëren bij de wellness in de tuin.

Met het oog op beplanting mogen er een aantal basiskleuren niet ontbreken in jouw wellness tuin; groen, paars en blauw. Deze 3 kleuren hebben een positief effect op de mentale gezondheid. 

  • Groen heeft een ontspannende werking op onze geest. Het repliceert de natuur en staat voor stilte en rust.

  • Paars geeft een gevoel van luxe en overdaad. Ook is het opbeurend en kalmerend. Je creativiteit gaat er door vloeien.

  • Blauw weerspiegelt rust, denk aan kabbelend water of het ruisen van de zee. Dit kan je natuurlijk makkelijk creëren door het plaatsen van een zwembad of whirlpool in je tuin. Door de blauwe kleur in combinatie te gebruiken met het water, waan je jezelf op vakantie.

Vormgeving

Maak bij voorkeur gebruik van strakke lijnen in de vormgeving van je wellness tuin. Dat creëert ruimte en rust. Voor kleinere tuinen kan je denken aan planten- en borderbakken. Bij grotere tuinen kan rekening worden gehouden met symmetrie en de reeds bestaande lijnen vanuit je huis of bijgebouwen. Het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en steen dragen bij aan een ruimtelijk gevoel en zorgen ook voor een luxe stijl van de wellness in eigen tuin.

20ft Wellness®

Als je besluit om van je tuin een echte wellness tuin te maken, dan kan je ook denken aan een mobiele wellness unit. Deze units bestaan uit één geheel en bevatten een hoogwaardige Finse sauna, een comfortabele douche, een bruisende whirlpool of een rustgevende hottub. Deze handgemaakte mobiele units zijn zó gemaakt dat ze met gemak op iedere plek geplaatst kunnen worden. Snel geplaatst zodat jij binnen enkele uren kan genieten van wellness in je eigen tuin.

Wellness unit

Wil je meer informatie hebben over onze 20ft Wellness® units?

Vorige
Vorige

Is de sauna gezond?