Is de sauna gezond?

Een dagje genieten van de sauna is fijn en rustgevend. Velen ervaren dit als een ontspannen uitje. Maar is een sauna gezond? Wij hebben dit uitgezocht en hebben meerdere redenen op een rijtje gezet om aan te geven waarom de sauna gezond is voor jou.

Fysieke gezondheid

Er gebeurt van alles in het lichaam tijdens een saunasessie. Je hart gaat sneller kloppen door de warmte. Deze stijging is vergelijkbaar met een goede workout. Naast een verbetering van de hartfunctie, krijg je hierdoor ook een betere doorbloeding in het lichaam. 

Dankzij de optimale doorbloeding door de warmte, stimuleert het de lever en de nieren om hun werk te doen en begin je te zweten. Poriën gaan openstaan en hierdoor wordt niet alleen de warmte afgevoerd, maar ook de afvalstoffen die de lever en de nieren kwijt willen. Het geeft intern veel lichamelijke effecten, waaruit blijkt dat de sauna gezond is.

De huid knapt er ook van op. Door de verbeterde doorbloeding krijgt de huid meer voedingstoffen aangevoerd, terwijl zweten het overtollige talg afvoert. Daarnaast zorgt een goede doorbloeding in een vermindering van spier- en gewrichtspijn.

 

Mentale gezondheid

De warmte ontspant zowel lichaam als geest. Je laat tijdens het relaxen makkelijker diepe gedachten en problemen los. Afkoelen na een warme sauna zorgt voor een nog betere ontspanning. Geen reden om tegen een onderdompeling in de koelte op te zien, je krijgt er veel goeds voor terug. Een volledige behandeling in de sauna is gezond en hartstikke fijn.

De reductie van stress komt door het rustgevende hormoon endorfine. De sauna gang stimuleert de aanmaak van dit stofje, waardoor je verder in de relaxende modus raakt. Het hormoon zorgt ervoor dat je beter en dieper slaap, zodat je de volgende dag met een fris gevoel kan beginnen. Bij regelmatig saunabezoek neemt ook de hoeveelheid serotine in het bloed toe. Dit hormoon zorgt ervoor dat jij je gelukkig en vrolijk voelt.

 

Typen sauna

De verschillende typen sauna’s zijn onder te verdelen in grofwerg drie categorieën. Het is per persoon verschillend welke sauna het fijnste effect heeft en de beste uitkomt biedt aan jou. Alle drie de soorten hebben positieve effecten op de gezondheid.

Finse sauna

Verreweg de meeste sauna’s zijn de Finse variant. Het zijn de welbekende, traditionele houten sauna’s met de natuurlijke uitstraling en de bepaalde (typische) sauna-geur. Alleen al die geur roept bij veel mensen ontspanning op. Finse sauna’s hebben een hoge temperatuur, van 80-120°C, waarbij droge lucht de hoofdrol speelt. Veel mensen ervaren deze droge lucht als zeer prettig en helend, enkelen hebben hierdoor moeite met ademhalen.

Het zweten in een Finse sauna staat gelijk aan het reiniging van je lichaam. De hoge temperatuur zorgt tevens dat mensen makkelijker kunnen ontspannen en hun gedachten een halt kunnen toeroepen. Deze ultieme vorm van ontspanning zorgt ervoor dat dit type sauna favoriet is bij veel mensen. 

Finse sauna
 

Stoomsauna

De temperatuur is bij deze soort sauna beduidend lager dan bij een Finse sauna, namelijk 45-55°C, terwijl de luchtvochtigheid een stuk hoger ligt. Een verdamper wekt stoom op en spreidt deze door de sauna. Door de stoom gaan de luchtwegen openstaan, wat zorgt voor een slijmoplossend effect in de longen. Hierdoor ervaren mensen minder problemen met ademhalen. Daarnaast reinigt het de de huid en worden afvalstoffen afgevoerd, doordat ook hier de poriën gaan openstaan.

Stoomsauna
 

Infrarood sauna

Bij de lage temperatuur van 30-40°C werkt dit type sauna al perfect. Tijdens de saunasessie kan de temperatuur stijgen tot ongeveer 60-70°C, maar dit hoeft niet. Sommige mensen ervaren dit als prettig, omdat hun lichaam zo langzaam kan wennen aan een hogere temperatuur. De infraroodsauna is zeer heilzaam voor spier- en gewrichtspijn, waardoor deze soort sauna in populariteit toeneemt. In tegenstelling tot een Finse sauna, waarbij je juist snel moet afkoelen na het sauna bezoekje, is dit af te raden bij een infraroodsauna. Na de infraroodsauna is het juist goed om een warme douche of bad te nemen. Het afkoelen gebeurt dan geleidelijk, wat een positiever effect heeft op spier- en gewrichtspijn.

Infraroodsauna
 

Welke type sauna jij ook kiest of het meeste aanspreekt, ze hebben allemaal een gezonde uitwerking . Wil jij ook de voordelen van een gezonde sauna ervaren en tot de ultieme ontspanning komen? Dan is onze 20ft Wellness® misschien iets voor jou. Dit is een mobiele wellness unit waarbij luxe en gemak voorop staan. Ze kunnen met gemak op ieder plek geplaatst worden. Dus ook in jouw achtertuin. Deze mobiele wellness units bestaan uit één geheel en bevatten een hoogwaardige Finse sauna en een bruisende spa of een rustgevende hottub. Optioneel kan er ook nog een douche worden toegevoegd.  

10ft Wellness unit

Wil je meer informatie hebben over onze 20ft Wellness® units?

Vorige
Vorige

Massage spa voor in de tuin kopen? Dit zijn de 6 benodigdheden!

Volgende
Volgende

Alles wat je moet weten over een wellness tuin